torstai 20. huhtikuuta 2017

Hyvä kello kauas kuuluu, paha vielä kauemmas

Eri medioissa on kohistu viime päivinä Kärkkäisen aikeista laajentaa toimintaansa Rovaniemelle. Tämä uutinen on näyttäytynyt monelle positiivisena ja miksi ei olisi. Onhan Kärkkäinen tullut monelle nelostien kulkijalle tutuksi taukopaikaksi ja edulliseksi ostospaikaksi. Kärkkäisen yhtiöön liittyy kuitenkin synkkä ulottuvuus, mikä täytyisi tiedostaa ja käsitellä, ennen kuin Rovaniemen toimipiste kovin suurin hurraa-huudoin tervetulleeksi toivotetaan.

Aloitetaan Magneettimediasta. Magneettimedia oli joitain vuosia sitten julkaistu Kärkkäisen kustantama ilmaisjakelulehti, joka sisälsi mm. Holokaustin kieltävän artikkelin ja muita antisemitistisiä, eli juutalaisvastaisia, kirjoituksia. Lisäksi lehdessä julkaistiin mm. rokotevastaisia ja muita lähinnä ulkomaisista hölynpöly-artikkeleista suomennettuja tekstejä. Skepsis ry. onkin myöntänyt lehdelle vuoden 2011 huuhaa-palkinnon. Kärkkäinen luovutti lehden kustantamisen Pohjoinen perinne-yhdistykselle, joka on Pohjoismaisen vastarintaliikkeen Suomen osasto. Vastarintaliike on tuttu Helsingin Asema-aukion kuolemaan johtaneesta pahoinpitelystä. Vastarintaliikkeen johtohahmo Eppu Torniainen potkaisi tuolloin miehen katuun kohtalokkain seurauksin. Sama Torniainen on toiminut Pohjoinen perinne -yhdistyksen nimenkirjoittajana.

Kohut eivät jää tähän. Tuotekuvausten perusteella on syytä epäillä juuri Kärkkäisen toimivan tavarantoimittajana Vastarintaliikkeen verkkokauppaan. Kärkkäisen edustajat tunnustavat vain “mystisen välikäden” toimivan heidän ja Vastarintaliikkeen välillä, mutta luonnollisesti kiistävät Kärkkäinen Oy:n tuen natsijärjestölle. Haluan tuoda tämän kaiken esille siksi, että Rovaniemi elää myös matkailusta ja kansainvälisyydestä. Jos Kärkkäisen maine on ollut liikaa monille suomalaisille yrityksille, kuten mm. Finlaysonille, joka lopetti aikanaan yhteistyön kauppaketjun kanssa sen “vastenmielisen ja ahdasmielisen propagandan” vuoksi, mitä siitä ajattelevat ulkomaiset matkayhtiöt, jotka nyt pitävät Rovaniemeä houkuttelevana kohteena.

Menneet ovat tietysti menneitä ja Kärkkäinen on sakkorangaistuksensa kiihottamisesta kansanryhmää vastaan kärsinyt. Tästä huolimatta niin Kärkkäisen kuin Vastarintaliikkeenkin verkkokaupassa edelleen myydään mm. yhdysvaltalaisen natsin ja entisen Ku Klux Klanin jäsenen David Duken Juutalainen ylivalta -kirjaa.

Rovaniemellä on nähty Valtakadun risteysremontin yhteydessä mitä seuraa, kun aletaan hieroa yhteistyötä hämärän taustan omaavan ja talousvaikeuksista kärsivän yrityksen kanssa. En tiedä Kärkkäisen taloudellisesta tilanteesta muuta, kuin että se vuonna 2010 hakeutui 37 miljoonan saneerausvelan takia yrityssaneeraukseen ja sen jäljiltä käräjäoikeuden määräämästä takaisinmaksuohjelmasta on vielä 3 vuotta jäljellä.

Minä, siinä missä kuka tahansa muukin, toivon Rovaniemelle työtä ja uutta nousua. Se täytyy kuitenkin tehdä kestävästi ja vastuullisten toimijoiden kanssa yhteistyössä. Vain siten talouskasvu rakentuu kivijalan varaan hiekan sijaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti