tiistai 22. syyskuuta 2009

Poliitikkojen uusi sukupolvi

Suuret ikäluokat tulevat väistymään, myös politiikasta - mutta mihin se johtaa? Keskustelin eilen Lapin yliopistolla fuksimessuilla nuorten kokoomuslaisten kanssa. Heidän pöydästään kun ei näkynyt mitään viestiä poliittisista sisällöistä. Sen sijaan kondomeja, ja bilejulistuksia oli sitäkin enemmän. Yritin sitten tiedustella, mitä he tavoittelevat tällä kaikella. Sain kuulla kauniita sanoja yksilön vapaudesta, mutta en siitä mitä he sillä tarkoittavat, sekä ns. mahdollisuuksien tasa-arvosta. Mahdollisuuksien tasa-arvo tarkoittaa kuulemma sitä, että kaikki tulisi asettaa samalle viivalle, koulutuksen yms. kautta, jonka jälkeen ei pidä estellä niitä jotka haluavat painaa pidemmälle... tai jotain sellaista.

Eniten minua kiinnosti omat ennakkoasenteeni Kokoomuspuoluetta kohtaan. Ns. Koti-Uskonto-Isänmaa, olette varmaan kaikki kuulleet. Kysyin mihin nämä ovat hävinneet heidän esitteistään. Vastaukseksi sain, etteivät ne enää kuulu kokoomuksen arvoihin ja ne on siten poistettu myös asiakirjoista. Edelleen minulle kerrattiin jo aiemmin mainitsemani yksilön vapaudet, joihin heidän toimintansa pohjaa. Kun pyysin määritellä tarkemmin, lähinnä jonkin arvopohjan kautta, mitä tällä tarkoitetaan, he sanoivat että kyllä jossain periaateohjelmassa vielä mainitaan kristillinen arvopohja. Sitä he eivät osanneet selittää, mitä sillä tarkoitetaan, tai miten sen tulisi näkyä puolueen toiminnassa.

Tästäpä en lannistunut, vaan marssin messupöytäänsä pitävien kristittyjen nuorien luo, ja kysyin heiltä, mitä mieltä he ovat asiasta. He myönsivät, että kieltämättä hieman ristiriitaiselta vaikuttaa kristityn arvopohjan mukaan itseään määrittävän puolueen itsensä mainostaminen yökerhojuhlilla ja ilmaisia kondomeja jakamalla. Raamatun sanan kanssa ainakin ristiriita on kuulemma ilmeinen. Sitä hänkään ei uskaltanut lähteä määrittelemään, mitä se kristitty arvopohja voisi tässä tapaukessa tarkoittaa.

Menin sitten takaisin tivaamaan selitystä tälle ristiriidalle, ja sitten Kokoomuksen nuoret toivot myönsivätkin ettei tässä juuri isänmaat ja jumalat kiinnosta, vaan itse asiassa he työskentelevät puolueen sisällä sen eteen, että viimeisetkin maininnat kristitystä arvopohjasta saataisiin pois sieltä asiakirjoista kummittelemasta. Toivottavasti viesti tulee näkymään myös toiminnassa, jos vaikka Kokoomus valtapuoleena saisi sitten vihdoin jotain tolkkua esim. koulujen uskonnonopetukseen, kun vasemmistoa ei valtaan äänestetä tuota asiaa kuntoon hoitamaan.

P.S. Eipä puolustusvoimienkaan kojulla Jumalan nimeen vannottu, vaan sielläkin luvattiin tukea vain Kodille ja isänmaalle. Se siitä valasta.

1 kommentti:

  1. Mielestäni se johtaa enempi liberaalisempiin arvoihin... Ööö siis toisin sanoen arvoliberalismiin! Kuten edellä tosin jo osoitit. Sukupolvien vaihtuessa uudistuu harjoitettu politiikka. Harjoitettu politiikka kun näyttäisi olevan ja on kiinni vähemmän tai enemmän piintyneissä maailmankuvissa. Maailmankuvahan taas vaihtuu parhaiten vaihtamalla kokijaa eli tässä tapauksessa poliitikkoa.

    -Jukka Vahera

    VastaaPoista