Luit oikein. Siinä lukee valtioyritys, ei valtionyritys.
Kuntavaalien alla aika monen oikean laidan tyrkyn vaalimainoksissa oli slogan: “Kunta on yritys”. Vaikka on tietysti ilmeistä, ettei näin ole, eikä siis myöskään yritysmaailman niksit ole oikein kuranttia tavaraa politiikan tekemiseen, olisi syytä paneutua mainitunkaltaisen ajattelun perustaan.
Kun valhetta toistetaan tarpeeksi, siitä tulee totta.
Yhtiöittämisineen, yksityistämisineen, omaisuutta myymällä ja päätöksentekoa “virtaviivaistamalla” on monen kunnan asiat saatu mullin mallin. Kohta olemme tilanteessa, jossa kunta todellakin on kuin yritys - puolue (tapanani kun ei ole luojajumalia kiitellä) meitä siltä varjelkoon!
Taistelu käydään monella rintamalla, eikä vyörytys ole vain yksittäisten kunnallispoliitikkojen aivopiereskelyä. Vastahan meiltä meni yliopistot, ja seuraavaksi vuorossa on, mikäs muukaan, kuin koko Suomen valtio.
Noin kuukausi taaksepäin, Hallinto- ja kuntaministeri Henna Virkkunen esitteli Ylen aamu-TV:ssä hallintorakenneuudistusta, jonka tavoitteena on ministeriöiden yhdistäminen yhteiseksi virastoksi. Nopeimmillaan uudistuksen tulisi astua voimaan jo ensi hallituskauden alusta. Tarvetta perustellaan toimintojen virtaviivaistamisella ja siihen liittyy myös järjellisiä toimenpiteitä, tiedonkulun parantamista, päällekkäisyyksien poistamista, tietojärjestelmien yhtenäistämistä jne., mutta suurena uhkakuvana on nykyisten ministeriöiden lakkauttaminen ja ns. konserniohjauksen jalkauttaminen valtionhallintoon. Toisin sanoen: jokainen aloittava hallitus voisi keksiä ministeriöiden kaltaiset elimet uudelleen.
Mitäs pahaa tässä nyt sitten on?
Tarkastellaanpa aiempia esimerkkejä tämän ajattelun käytännön sovelluksista. “Fantastinen yliopistouudistus” (jonka edistäjänä oli myös Virkkunen, tosin opetusministerinä) ei monien yliopistoissa työskentelevän mukaan ole ollut ihan niin fantastinen, pitävätpä jotkut sitä jopa täystuhona! Monet luvatuista eduista eivät toteutuneet, tosin seinille maalatut pirut riivaavat senkin edestä.
Maakunnissa toteutetun ALKU-hankkeen, jossa viraviivaistettiin hallintoa yhdistämällä työ- ja elinkeinokeskukset, tiehallinnon tiepiirit sekä alueelliset ympäristökeskukset uudeksi ELY-keskukseksi, hedelmiä syödään pitkin hampain Talvivaarassa.
Tarkoitukseni ei ole olla “rutiseva risuparta”, vaan koska asiasta on tarkoitus linjata enemmän ensi vuoden helmi-maaliskuussa, toivoisin asiasta käytävän keskustelua jo nyt. Itse asiassa toivon olevani uhkakuvieni kanssa väärässä! Vanhasen hallituksen aikaan suuri puheenaihe oli se, kun keskeneräisistä asioista ei puhuttu ja valmiista ei enää voinut. Toisin kuin Sitran ylijohtaja Mikko Kosonen Voima-lehden haastattelussa, minä en toivo, että: ”kuntaremontti vie kaiken [huomion] ja hallintouudistus menee huomaamatta läpi”
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti